یکی از رایج ترین روش‎های عایق کاری بعد از نصب ایزوگام استفاده از قیرگونی است که معمولا به دلیل ضخامت زیاد و کیفیت قیر و گونی مصرفی برای عایق نمودن سرویس‎های بهداشتی که دارای بیشترین تجمع آب هستند کاربرد فراوان دارد. البته نحوه اجرای قیرگونی در دوام آن  بسیار مهم می‎باشد که اهمیت توالی اجرا به ترتیب زیر می‎باشد.

۱- سطح زیرین قیرگونی حتما باید سیمان کاری شود و درجه سیمان بکار رفته باید به حدی باشد که به اصطلاح با حرکت روی سیمان سایش پیدا نکند همچنین اگر بعد از سیمان کاری به دلیل نشست خاک زیرین سطح سیمان ترک خورد باید با مخلوط دوغاب و سیمان سفید پر شود و بعد از خشک شدن عمل قیر گونی انجام شود.

۲- درشرایط جوی نام مناسب عمل قیر گونی به دلیل سرد شدن فوری قیر و مرطوب شدن سطح به علت بارندگی انجام نشود. زيرا در غير اين صورت حبابهايی در زير لایه‎های قیر گونی تشكيل می‎شود كه با گرم و سرد شدن هوا و حركات جزئی اجزای ساختمان و يا وارد شدن ضربه به سطوح عايق، ممكن است دچار پارگی و صدمه گردند.

۳- قیر نرم به اصطلاح ۷۰-۶۰ اولین لایه تشکیل دهنده بعد از سیمان می‎باشد که نباید حرارت داده شده به این قیر از ۱۸۰ درجه سانتیگراد بیشتر شود زیرا مواد مطلوب قیر از بین می‎رود نحوه اجرا بدین گونه است که پس از داغ شدن با استفاده از ماله مخصوص یک لایه قیر نرم به طور یکنواخت بر روی سطوح افقی پخش می‎شود به نحوی که تمام روزنه‎های سطح کاملا پر شود.
نکته ۱: در این مرحله نباید از قیر مخلوط یا سفت استفاده کرد.
نکته ۲: حداقل مقدار قیر برای قیراندود کردن یک متر مربع گونی، باید ۲۵۰۰ گرم باشد.

۴- یک لایه گونی درجه۱ را روی سطح قیر اندود شده پهن می‎کنیم و پس از رفع چین خوردگی گونی محل‎هایی مانند کفشور‎ها را برش می‎زنیم  و  محل آب رو‎ها را با دقت قیر اندود می‎کنیم همچنین استاندارد هم پوشانی(روی هم رفتگی) گونی به اندازه ۱۰ سانتیمتر باید رعایت شود.

۵- سپس اقدام به مخلوط کردن قیر نرم ۷۰-۶۰ با قیر سفت مخصوص می‎کنیم و یک لایه دیگر قیر را روی گونی پهن شده به صورتی می‎کشیم که هیچ نقطه ای از گونی مشخص نباشد . قیرهای نرم و سفتی که با هم مخلوط و  تحت حرارت قرار داده می‌شوند باید در حین گرم‌کردن کاملاً ‌مخلوط شوند و حداکثر دمای مجاز برای گرم‌کردن این مخلوط، ۷۰ درجه بیشتر از دمای مجاز برای قیر نرم در بند ۳ می‌باشد.
نکته:تا این مرحله ما عملا سرویس را به صورت تک لایی عایق نموده ایم.

۶- سپس برای انجام دولایی سرویس گونی را در جهت معکوس اجرای اولی پهن می‎کنیم تا به اصطلاح ضرب دری شود علت این کار این است که راه نفوذ آب به طور کامل بسته شود همچنین در قیرگونی داخل ساختمان حداقل باید از دو لایه قیرگونی استفاده شود.
نکته: قیرگونی بدنه سرویس بهداشتی حداقل تا ۳۰ سانتیمتر روی دیوارهای اطراف امتداد یابد.

۷- و در مرحله آخر اقدام به کشیدن دوباره قیر روی گونی پهن شده می‎کنیم همچنین برای تکمیل کار انجام شده و اطمینان ازمحکم شدن کار یک لایه دیگر روی قیر قبلی می‎کشیم.
نکته: بعد از پایان کار محل کف شور را با گونی پلاستیکی مسدود کرده و اقدام به تست سرویس با آب می‎کنیم که زمان استاندارد آن ۲۴ ساعت می‎باشد.

۸- هنگامی که هیچ گونه نشتی رویت نشد باید سطح قیر گونی شده را با یک لایه سیمان پوشاند تا از افتادن اشیا و آسیب زدن به عایق جلوگیری شود.

 


صفدری

مهندس صفدری فارغ التحصیل مهندسی برق-الکترونیک سابقه اجرایی در پروژه های عمرانی از سال 1386